tirsdag den 8. december 2015

Kløben - Familieopskrift

Det sørme, det sandt, det December. Og det betyder jul, julebag, julehygge, mere julebag og så rigtigt meget hygge.

Jeg ELSKER jul! Og endelig har jeg lidt mere tid og overskud til at komme i køkkenet og bage, - og tid til at skrive om det. 

Denne opskrift har jeg postet før, den gang delte den siden med juleis, men jeg synes den skal have lov til en hel blog post for sig selv. Det fortjener den.

Det lækreste julebrød, som er en tysk spise, men faktisk har jeg set opskriften dukke op flere steder i danske sammenhænge.
Opskriften her er tilbage fra min farmor, og sikkert også meget ældre. I lørdags blev der bagt sammen med min far, en helt fantastisk ting.

Familien Kopp's Kløben - Weihnachtsstollen

Ingredienser:
1000 g hvedemel
250 g smør
4 dl mælk
150 g sukker
2 x 50 g gær
100 g hakkede mandler
250 g rosiner
100 g sukat eller syltet hakket appelsinskal
100 g pomeransskal (citronat)
1 tsk. kardemomme
Revet skal fra 2 økologiske citroner
100 g marcipan (for luksus-udgaven)

1 æg

Fremgangsmåde:

 1. Bland alle tørre ingredienser sammen i en stor skål.
 2. Smelt smørret i en gryde. Når smørret er smeltet, tages gryden af varmen og mælk røres i. 
 3. I en stor skål (som skal bruges til at blande dejen i), røres gæren ud i lidt vand.
 4. Når smør blandingen er afkølet og fingervarm røres det sammen med gæret *hellere for kold end for varm, varmen ødelægger gærkulturen.
 5. De tørre ingredienser røres lidt efter lidt i. Tilføj eventuelt lidt mere mel hvis dejen er for våd, en spiseske ad gangen, dejen må ikke være for tør. 
 6. Dejen æltes i 5-10 minutter, indtil den bliver glat og smidig. Stil dejen dækket til med et viskestykke et lunt sted og lad den hæve i minimum 1 time, gerne længere.
 7. Afvej dejen, og del den i enten 2 eller 3 ligestore stykker. Ælt og form dem til brød.
 8. *Hvis du vil have marcipan i et, eller flere brød, rul marcipanen til en lang pølse, lav en fordybning i bunden af brødet, og rul marcipanen ind i fordybningen.
 9. Stil dem til efterhævning på en bageplade, beklædt med bagepapir, med et klæde over i ca. 30-50 minutter. Tænd ovnen på 220 grader, *ikke varmluft.
 10. Slå et æg ud og pensel brødene med det.
 11. Skru ned til 200 grader når brødene er kommet i ovnen. Bag brødene i 50 minutter, - efter ca. 15 minutter dækkes de med sølvpapir, hold godt øje med dem så de ikke når at blive for brune inden du dækker dem til.
 12. Tag brødene ud af ovnen og afkøl dem på en rist, vend et af dem og bank for bunden for at tjekke om de er færdig bagte, - det skal lyde hult.
 13. Drys med puddersukker og lad dem køle af før de serveres. Gerne med smør :-) Glædelig Jul.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar