torsdag den 6. december 2012

Jule Kløben & Jule is

Hold op hvor har jeg haft travlt.. Jeg plejer at have en rolig December, men i år har jeg indtil nu virkelig haft travlt. Jeg har været på julebesøg hos mine forældre, været i Lübeck på julemarked, nede og handle i Tyskland, lavet flæskesteg til 35 mennesker og igen i dag til 12..

Jeg har også været så heldig at opleve en masse sne i Kolding og Aabenraa, det er noget af det smukkeste og min julestemning er hjemme! 

I dag kommer opskriften på min families Kløben/ Weihnachtsstollen, som er en Sønderjysk/Tysk julekage-brød med en masse godter i. Uhm, elsker det simpelthen, det har siden jeg kan huske været en fast tradition at min far bagte det til jul, så for mig er det bare jul når den kommer ud af ovnen. Da min far desværre nu sidder i kørestol så var det mig der bagte det i år, så nu er opskriften gået en generation videre, - og den vil jeg dele med dig :-D

Efter min mors ønske, så lavede jeg også en juleis, hun havde smagt det i Flensborg og det havde smagt så godt, så selvfølgelig ville jeg forsøge at lave det. - Resultatet blev ligesom det hun havde fået, succes! Den blev også vildt lækker.. Desværre fik jeg ikke noget billede af den, da jeg lavede den om aftenen og allerede tog afsted om morgenen.

Kløben
Familien Kopp's Kløben/Weihnachtsstollen

Ingredienser:

1000 gr. hvedemel
250 gr. smør
4 dl. mælk
150 gr. sukker
2 x 50 gr. gær
100 gr. smuttede og hakkede mandler
250 gr. rosiner
100 gr. sukat eller citronat
100 gr. pomeransskal
1 tsk. kardemomme
Revet skal fra 2 økologiske citroner
saft fra 1 citron

1 æg

Fremgangsmåde:

Bland alle tørre ingredienser sammen i en stor skål, gerne skålen fra en standmixer med dejkrog. Smelt smørret på middelvarme i en gryde, når smørret er smeltet tages gryden af varmen og mælk og sukker hældes ved, rør godt. I en lille skål, rør gæren ud i lidt vand.
Når smør blandingen er afkølet og fingervarm røres gæret i *hellere for kold end for varm, varmen ødelægger gærkulturen.
Væsken hældes til de tørre ingredienser og det hele blandes godt, tilføj eventuelt lidt mere mel hvis dejen er for våd, en spiseske ad gangen, dejen må ikke være for tør. 
Dejen æltes i 5-10 minutter, indtil den bliver glat og smidig. Stil dejen i en skål, overdækket med et viskestykke et lunt sted og lad den hæve i minimum 1 time, gerne længere.

Vej dejen, og del den i enten 2 eller 3 ligestore stykker. Ælt og form dem til brød.
Stil dem til efterhævning på en bagepapir beklædt bageplade med et klæde over i ca. 30-50 minutter. Tænd ovnen på 220 grader, *ikke varmluft.
Slå et æg ud og pensel brødene med det.

Bag brødene i 50 minutter, - efter ca. 10 minutter dækkes de med sølvpapir, hold godt øje med dem så de ikke når at blive for brune inden du dækker dem til. 

Tag brødene ud af ovnen og afkøl dem på en rist, vend et af dem og bank for bunden for at tjekke om de er færdig bagte, - det skal lyde hult.

_________________________________

Jule Is
(inspireret af eis-machen)

Ingredienser:

5 dl. fløde
1 dåse kondenseret mælk
1 spsk. vaniljeekstrakt
1 tsk. kanel
1/2 tsk stødt stjerneanis
1/3 tsk. Muskat
1/3 tsk. stødt koriander
1 sprøjt citron

evt. tyske spekulatius småkager til servering.

Dette er en rigtig nem måde at lave is på, hvis du vil have det endnu nemmere så køb en færdig vaniljeis og bland krydderier i.

Fremgangsmåde:

Bland alle ingredienser sammen i en skål. Frys det i en ismaskine, (følg maskinens anvisninger) eller hæld det i nogle beholdere og stil dem i fryseren, - husk at røre hver anden time indtil den er frossen, eller ihvertfald 2 gange.
Ved servering kan der drysses spekulatius småkager over.


2 kommentarer:

 1. Jeg kan spise Stollen hele året, så vil du være venlig at skrive, hvad der skal bruges "2 x 50 g" af.
  Elsebeth

  SvarSlet
 2. Hej Elsebeth
  Gud, ja, det mangler.
  Det er gær der skal bruges 2*50 gr. af. Jeg får med det samme rettet opskriften.
  Og stollen kan bestemt spises året rundt, det er et meget lækkert kage-brød :-)
  Mvh Luise

  SvarSlet