torsdag den 13. december 2012

Lusekatte til Luciadag d. 13 December

Med svensk, tysk og dansk arv, betyder det at vi kører med en enorm blanding af traditioner derhjemme. Især her i juletiden bliver det til en skøn blanding, med mange lækre bagværk og godter.

På søndag er det d. 13 December, det er Luciadag og det betyder at der skal bages lusekatte.
Jeg har bagt bollerne (næsten) hvert år til jul, og de hører bare December til.


(Oplægget her er oprindeligt fra 2012, men jeg følte at det var på sin plads med en opdatering)


Luciabrød
(Fra Boligliv 2011)
ca. 12-15 stk.

Ingredienser:

75 gr. smør
2 1/2 dl mælk
25 g gær
1 tsk safrantråde & 1 tsk sukker
1 spsk kogende vand
1 æg
1 spsk sukker
500 gr mel

1 sammenpisket æg til pensling
evt. rosiner til pynt

Fremgangsmåde:
1. Smelt smørret over svag varme. Hæld mælk til det smeltede smør. 
2. Når blandingen er fingervarm, hældes det i en stor skål. Smuldr gæren i og rør til det er opløst.
3. Knus safrantrådende med 1 tsk. sukker, tilføj 1 spsk. kogende vand og opløs det heri.
4. Rør det i gær-blanding.
5. Tilføj sukker og æg og pisk det godt sammen.
6. Kom melet i og ælt til dejen er smidig, ca. 5 minutter hvis du bruger en standmixer med dejkrog.
7. Lad dejen hæve, tildækket et lunt sted i 1 time.

8. Vend dejen over på bordpladen, strøet med mel, del dejen i 12-15 stykker og rul dem til fingertykke pølser. Form dem til lucia boller - S formede boller.

9. Lad bollerne efterhæve i 20 minutter. Tænd ovnen på 220 grader.
10. Pensl bollerne med sammenpisket æg og pynt dem evt. med rosiner.
11. Bag brødende i 12-15 minutter, indtil de tager farve og lyder hule når du banker på undersiden


Glædelig Lucia dag til dig


torsdag den 6. december 2012

Jule Kløben & Jule is

Hold op hvor har jeg haft travlt.. Jeg plejer at have en rolig December, men i år har jeg indtil nu virkelig haft travlt. Jeg har været på julebesøg hos mine forældre, været i Lübeck på julemarked, nede og handle i Tyskland, lavet flæskesteg til 35 mennesker og igen i dag til 12..

Jeg har også været så heldig at opleve en masse sne i Kolding og Aabenraa, det er noget af det smukkeste og min julestemning er hjemme! 

I dag kommer opskriften på min families Kløben/ Weihnachtsstollen, som er en Sønderjysk/Tysk julekage-brød med en masse godter i. Uhm, elsker det simpelthen, det har siden jeg kan huske været en fast tradition at min far bagte det til jul, så for mig er det bare jul når den kommer ud af ovnen. Da min far desværre nu sidder i kørestol så var det mig der bagte det i år, så nu er opskriften gået en generation videre, - og den vil jeg dele med dig :-D

Efter min mors ønske, så lavede jeg også en juleis, hun havde smagt det i Flensborg og det havde smagt så godt, så selvfølgelig ville jeg forsøge at lave det. - Resultatet blev ligesom det hun havde fået, succes! Den blev også vildt lækker.. Desværre fik jeg ikke noget billede af den, da jeg lavede den om aftenen og allerede tog afsted om morgenen.

Kløben
Familien Kopp's Kløben/Weihnachtsstollen

Ingredienser:

1000 gr. hvedemel
250 gr. smør
4 dl. mælk
150 gr. sukker
2 x 50 gr. gær
100 gr. smuttede og hakkede mandler
250 gr. rosiner
100 gr. sukat eller citronat
100 gr. pomeransskal
1 tsk. kardemomme
Revet skal fra 2 økologiske citroner
saft fra 1 citron

1 æg

Fremgangsmåde:

Bland alle tørre ingredienser sammen i en stor skål, gerne skålen fra en standmixer med dejkrog. Smelt smørret på middelvarme i en gryde, når smørret er smeltet tages gryden af varmen og mælk og sukker hældes ved, rør godt. I en lille skål, rør gæren ud i lidt vand.
Når smør blandingen er afkølet og fingervarm røres gæret i *hellere for kold end for varm, varmen ødelægger gærkulturen.
Væsken hældes til de tørre ingredienser og det hele blandes godt, tilføj eventuelt lidt mere mel hvis dejen er for våd, en spiseske ad gangen, dejen må ikke være for tør. 
Dejen æltes i 5-10 minutter, indtil den bliver glat og smidig. Stil dejen i en skål, overdækket med et viskestykke et lunt sted og lad den hæve i minimum 1 time, gerne længere.

Vej dejen, og del den i enten 2 eller 3 ligestore stykker. Ælt og form dem til brød.
Stil dem til efterhævning på en bagepapir beklædt bageplade med et klæde over i ca. 30-50 minutter. Tænd ovnen på 220 grader, *ikke varmluft.
Slå et æg ud og pensel brødene med det.













Bag brødene i 50 minutter, - efter ca. 10 minutter dækkes de med sølvpapir, hold godt øje med dem så de ikke når at blive for brune inden du dækker dem til. 

Tag brødene ud af ovnen og afkøl dem på en rist, vend et af dem og bank for bunden for at tjekke om de er færdig bagte, - det skal lyde hult.

_________________________________

Jule Is
(inspireret af eis-machen)

Ingredienser:

5 dl. fløde
1 dåse kondenseret mælk
1 spsk. vaniljeekstrakt
1 tsk. kanel
1/2 tsk stødt stjerneanis
1/3 tsk. Muskat
1/3 tsk. stødt koriander
1 sprøjt citron

evt. tyske spekulatius småkager til servering.

Dette er en rigtig nem måde at lave is på, hvis du vil have det endnu nemmere så køb en færdig vaniljeis og bland krydderier i.

Fremgangsmåde:

Bland alle ingredienser sammen i en skål. Frys det i en ismaskine, (følg maskinens anvisninger) eller hæld det i nogle beholdere og stil dem i fryseren, - husk at røre hver anden time indtil den er frossen, eller ihvertfald 2 gange.
Ved servering kan der drysses spekulatius småkager over.


tirsdag den 4. december 2012

Ghostmallows ~ Spøgelsesfiduser ~ Skumfiduser

Så er det allerede 4. December. Hvor tiden flyver afsted. Sneen er faldet i næsten hele landet, en smukkere start på December kunne man bestemt ikke ønske sig.
Jeg var i går på julemarked i Lübeck, det er altid en helt fantastisk oplevelse at komme på julemarked i Tyskland :-) Lübeck er helt bestemt et besøg værd.

Jeg er på besøg hos mine forældre i disse dage og har i dag bagt Klöben til min far i Adventsgave, Klöben er et tysk julebrød, som er super lækkert. Desuden er jeg igang med at lave entysk inspireret juleis til min mor.
Opskrifterne kommer i morgen :-D

I dag kommer opskriften på Ghostmallows, som jeg har lovet min kære veninde Tina. Der er lidt forskellige opskrifter på skumfiduser, de fleste er med glucose. Men da jeg desværre brændte første portion på, da jeg var så smart at tage fejl af Fahrenheit og Celsius, måtte jeg lede lidt og fandt så frem til en uden, som blev rigtig god!
Så søde Tina, jeg håber du får tid til at lave dem snart :-)


Ghostmallows

Ghostmallows
(opskrift fra lollyssweettreats og willcookforfriends)

Ingredienser:

60 ml. vand
225 gr. sukker
8 gr. gelatine/husblas (Mener det er 1 pakke)
80 ml.
1 knsp. salt
Evt.1 tsk ren vanilje eller anden smag
*Bage/sukker termometer

Sort gelefarve eller kakaopulver

100 gr. puddersukker
100 gr. majsstivelse

Fremgangsmåde:

Først klargør 1-2 bageplader, beklæd dem med bagepapir. Bland puddersukker og majsstivelse og drys det ud over bagepladerne, det skal være i et jævnt lag og ligge ligesom sne, gem resten.
Klargør også en sprøjtepose med en åben tip, eller bare uden tip, eller en frysepose med et hjørne klippet af.
* Hvis du bare vil lave firkantede eller skære skumfiduser ud med udstik forme, så behøves ingen sprøjtepose.

Så skal husblassen opløses, følg enten fremgangsmåden bag på pakken, eller, læg husblas i blød i koldt vand i en skål. Hæld 60 ml. vand, salt og sukker i en gryde, tænd for varmen og rør til sukkeret er opløst, lad sukkeret simre til det når 121 grader, *Brug et bage/sukker termometer her. Det tager ca. 5-10 minutter.

Imens at sukker blandingen simrer, knuges gelatinen fri for vand og smeltes i 80 ml. kogende vand.
I skålen fra en stand mixer med piskeriset, hældes gelatine + vand i og der røres til det er opløst.
Når sukker blandingen når de 121 grader, hældes det i gelatine blandingen i en tynd stråle mens maskinen kører på lav hastighed, hæld blandingen ned i piskeriset, hvis det hældes på kanterne af skålen, størkner det med det samme. Når det hele er hældt i skålen, tilføj vanilje eller anden smag og pisk på medium hastighed i 8-10 minutter, indtil at massen danner stive spidser.

Og så skal der arbejdes hurtigt, ihvertfald hvis du vil lave skumfidus spøgelser, da massen størkner hurtigt. Hæld massen i sprøjteposen og start med at sprøjte spøgelser på de forberedte bageplader. Lav dem i flere størrelser, forme osv. :-)
Lav dem tørre i et par timer, indtil de er tørre. Tegn så ansigter med en pensel, med sort gelefarve blandet med vand, eller kakao blandet med vand. Kun fantasien sætter grænser.

Hvis du vil lave en plade, så vend massen ud på bagepladen og smør den ud med en dejskraber som er smurt med smagsneutral olie eller bagespray. Drys med sukker/stivelse blandingen. Når dejen er tør, efter 2-4 timer, skæres den ud med en kniv eller udstikforme.

Opbevar dem i en lufttæt beholder i op til 3 uger, - hvis de da holder så længe ;-)

torsdag den 29. november 2012

Hjemmelavet varm Chokolade med Ghoooostmallows ...

Til Halloween lavede jeg hjemmelavede skumfiduser. Ikke bare de almindelige firkantede, - nej nej, selvfølgelig Spøgelses-fiduser .. Ghostmallows .. Wohooooo. Blev super glad for resultatet, hvem skulle have troet at det er så nemt at lave skumfiduser?

Opskriften på skumfiduser deler jeg med jer en anden dag, i dag kommer opskriften på hjemmelavet varm chokolade, hvori de kære Ghostmallows fik lov til at smelte i. Elsker bare varm chokolade med skumfiduser! Det er noget jeg første gang fik hos min veninde for mange år tilbage og har været hooked siden,  så tusind tak til Patthama :-)



Ghostmallows


Varm Chokolade
1 stor kop

Ingredienser:

5 dl. mælk
2 spsk. ren kakao pulver
60 gr. hakket mørk chokolade 70+ - jeg brugte 80% (Hvis du gerne vil have en knap så kraftig chokolade smag, så prøv at skifte halvdelen ud med mælkechokolade)
Ca. 1-3 spsk agave sirup (eller anden sødt, som honning)

Tilbehør:

Skumfiduser eller frisk pisket flødeskum


Fremgangsmåde:

Hæld mælken i en gryde, tænd på lav varme. Hak chokoladen groft og hæld den i gryden til mælken, tilføj kakao pulveret. Skru op til middel varme og varm op under konstant omrøring indtil chokoladen er smeltet. Smag til med agave sirup. (Hvis du bruger halv mælkechokolade er det muligvis ikke nødvendigt med agave)

Hæld i et stort krus og kom skumfiduser i, eller piskefløde. Lækkert på en kold vinteraften.


Ghostmallows

Og ligeså langsom smelter de kære spøgelser og forsvinder ;-)

onsdag den 28. november 2012

Kerneboller, Cinnamon Ornaments og starten på Honningkagerne

Julen nærmer sig... Og jeg er allerede sent på den! Pyh, jeg var godt klar over at honningkager skal hvile, faktisk i lang tid, men tiden er løbet fra mig. Efter lidt research fandt jeg endelig frem til en opskrift hvor honning + mel skal hvile i 14 dage.
Hvilket betyder at jeg har travlt, - og du har, ihvertfald hvis du vil lave "rigtige" honningkager. De fleste opskrifter man finder, siger nemlig ikke noget om hviletiden, men jeg får se om nogle uger, om det har været det hele værd ;-)
*Jeg købte i dag også en honningkage fra bageren, som er noget så tør, - hvilket jeg håber at undgå ved at lave dem selv.

Eftersom at det er jul, så er jeg jo selvfølgelig gået igang med en masse forberedelser. Advents og juledekoration er lavet, julekrans til døren er klar og misteltenen er hængt op. Jeg har også lavet Cinnamon ornaments, eller kanel ornament, som skal hænges på julegaverne og pynte. De kan også bruges til ophæng i hjemmet, - men ikke til spisning ;-)

I går bagte jeg også nogle lækre kerneboller, som i også får opskriften på i dag.


Cinnamon Ornaments
Cinnamon/Kanel Ornaments
(Opskrift fra katyelliott)
Ca. 25 styk, alt efter størrelse af udstiksforme

Ingredienser:

140 gr. stødt kanel
Ca. 2-3 dl. æblemos
2 tsk. stødt nellike

Fremgangsmåde:

*Kanel lugter meget voldsomt, så hav vinduet åbent og emhætten tændt, men forbered dig på en skøn kanel duft i hjemmet i nogle dage. 

Bland 120 gr. stødt kanel med 1,5 dl. æblemos og nellike. Rør godt med en grydeske, rør-rør-rør, det tager et stykke tid at få det hele blandet godt. Tilføj mere æblemos hvis dejen ikke hænger sammen, 1 spsk. ad gangen, indtil at dejen hænger godt sammen uden at være klistret eller våd. Hvis der kommer for meget mos i, tilføj mere kanel. Til sidst skal der æltes med hænderne.
Drys bordpladen med kanel, ligesom når du drysser med mel, og bagerullen drysses med kanel. Rul dejen ud til ca. 1 cm. tykkelse og stik ud med forskellige udstikkere, jeg brugte hjerter, stjerne og juletræs forme.

* Hvis dejen klistrer for meget til bordplade og bagerulle, så er den for våd, - tilbage i skålen og tilføj mere kanel.
Cinnamon Ornaments

Når du har stukket dejen ud, ligges de over på en bageplade beklædt med bagepapir, forbered 2. Tænd ovnen på 100 grader. 

Der skal stikkes hul i hvert stykke, brug en blomsterpind.


Bag dem i ovnen i 1 1/2 time, sluk herefter og lad dem stå i ovnen natten over.


_____________________________________________________________________


Kerneboller

Kerneboller
(basis-opskrift fra min far)
ca. 12-14 styk

Ingredienser:

50 gr. gær
1/2 tsk salt
1 spsk. sukker
2 dl. mælk
1 æg
100 gr. smør
500 gr hvedemel
100 gr. solsikkekerner
50 gr. hørfrø


Fremgangsmåde:
Opløs gæret i en smule vand med salt og sukker. Rør indtil det er opløst. 
I en gryde smelt smørret, tag af varmen og hæld mælken i. Når blandingen er fingervarm hældes det til gæret sammen med ægget, pisk godt.
Bland melet med solsikkekerner og hørfrø. Rør melet i lidt ad gangen, hvis dejen er for våd tilsættes lidt ekstra mel. Dejen må ikke være for "tung", dvs. ikke for meget mel. 
Når dejen er tilpas klistrer den let til fingrene. Ælt dejen godt igennem, i ca. 10 minutter.
Hæld dejen i en skål, dæk den til og stil den et lunt sted til hævning i 1 time.

Tænd ovnen på 200 grader, - form 12-14 boller og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. 
De skal efterhæve i 15-20 minutter. Pensl dem med pisket æg
Bag dem i ovnen i 12-15 minutter. Når de er lysebrune og lyder "hule" når du banker på bunden af dem, er de færdige!
Afkøl dem på en rist.
Server med en god skive ost og marmelade :-)



________________________________________________________________


Honningkager - fordejen

Opskriften har jeg fundet her: karenblixensjul. Som tidligere nævnt skal fordejen stå i køleskabet i 14 dage, - Minimum! Så det er nu du skal igang, hvis du da vil nå at spise honningkager inden jul ;-)
Der står en masse spændende info om honningkagerne, så klik ind og læs. 
Jeg er opvokset med de originale honningkager fra Christiansfeld, da vi tit kørte forbi da jeg var barn. Jeg elskede - og elsker simpelthen deres honningkager.

Jeg kommer bare med ingredienserne til fordejen i dag, da jeg vil researche mere på krydderiblandingen, om hvilken jeg vælger, så stay tuned - jeg skal nok ligge rest-opskriften op når jeg er kommet frem til blandingen, hvis nogen skulle ønske at gå igang med bagningen før tid :-)

Ingredienser:

750 gr. honning
375 gr. hvedemel
375 gr. rugmel

Fremgangsmåde:

Hvis honningen er meget hård, så varm dem i en gryde, - den må maksimalt komme op på 50 grader, jeg varmede min til knap 30, da den så var flydende nok.
Hæld det i en skål, gerne skålen fra en standmixer med dejkrogen. Tilføj hvedemel og rugmel og start med at røre/ælte dejen indtil det er en fast sammenhængende dej.
Dæk skolen med køkkenfilm og stil den i køleskabet i 14 dage, i mindst 14 dage :-)





mandag den 26. november 2012

Julehygge med brune kager, æbleskiver og varme drikke

I lørdags holdt jeg jule-klippe-klistre-hygge :-) En rigtig dejlig dag hvor der blev produceret en del julestjerner, Og en del halve ;-), nogle musetrapper og nellike appelsiner. Jeg elsker jul, elsker at være sammen med gode venner og elsker at bage, selvfølgelig!

Så det blev til brune kager og æbleskiver fra en helt fantastisk bog jeg fik sidste jul," De glemte kager" - En kulturhistorisk bagebog fra Museum Sønderjylland - Jacob Michelsens Gård.
Jeg kommer selv fra Sønderjylland, Aabenraa og er halv Svensk, så jeg er opvokset med svenske, tyske og sønderjyske opskrifter.
Det blev også til 2 lækre varme drikke!

Desværre blev alting spist og drukket inden jeg fik taget billeder, så i dag uden billeder - Jeg beklager.



Brune Kager
(opskrift fra "De glemte kager" - Dane Michelsen) jeg lavede 1/2 opskrift

Ingredienser:
500 gr. hvedemel
250 gr. blødt smør
250 gr. sukker
125 gr. sirup
62,5 gr. groft hakkede mandler
1/2 tsk. stødt nellike
1 spsk. stødt kanel
50 gr. hakket sukat
50 gr. hakket syltet appelsinskal
1 1/2 tsk potaske - opløst i vand


Fremgangsmåde:

Smelt det blødgjorte smør, sukker og sirup til kogepunktet ved lav varme, jeg havde det på varmen i ca. 10 minutter. Når massen er afkølet, tilsættes de groft hakkede mandler, hakket appelsinskal og den opløste potaske. Tilføj krydderierne og sukat og rør godt. Til sidst sies melet i, og dejen rører/piskes godt.

Dejen kan godt flyde ud, (hvis sukkermassen ikke blev helt afkølet, sker det nok), men tril så bare dejen ud i pølser mellem bagepapir. Ellers trilles dejen bare ud til pølser og rul ind i køkkenfilm, stil på køl - gerne i 24 timer, eller frys til du skal bage, tag ud et par timer inden.

Tænd ovnen på 200 grader, skær kagerne i tynde skiver og læg på en bageplade beklædt med bagepapir.
De skal bage i ca. 6-8 minutter, hold øje med at de ikke bliver for brune.



Æbleskiver
(opskrift fra "De glemte kager" )
Ca. 35 styk.

Ingredienser:
3 æg
3 spsk. sukker
250 gr. hvedemel
3 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljekorn
4 dl. kærnemælk
1/2 tsk. salt
1 revet æble
smør eller olie til bagning

Fremgangsmåde:

Æg og sukker piskes godt, mel - sigtet med bagepulver blandes i en anden skål med vanilje og salt, røres i æggemassen sammen med kærnemælken og piskes godt sammen.

Bag æbleskiver i smør eller olie i en æbleskivepande (*eller andet), lige inden der dannes skorpe tilføjes en smule revet æble, dejen vendes med en gaffel eller strikkepind. Dejen skal vendes hyppigt til de er lysebrune og gennembagte.

Serveres med sukker og syltetøj.
*Jeg havde desværre ikke en æbleskivepande, så jeg brugte en mini-donut form.



Mulled Apple Cider
(opskrift fra Saveur)
4 kopper a 2 dl. 

Ingredienser:
8 dl. æblecider
4 kanelstænger
12 nelliker

Fremgangsmåde:

Varm langsomt cider, kanelstænger og nelliker i en gryde til de når kogepunktet. Server i glas med en kanelstang i hver.



Cranberry Ginger Hot Toddy
(Opskrift fra realsustenance)
4 kopper a 2 dl.

Ingredienser:
8 dl vand
200 gr. friske tranebær
4 skiver ingefær
1 spsk. citronjuice
2 spsk. honning.

Fremgangsmåde:

Bring vandet i kog, tilføj resterende ingredienser og bring i kog, lad det småkoge i ca. 10 minutter til tranebærrene har afgivet smag og farve. Smag til med citronjuice og og honning.




torsdag den 22. november 2012

Groft og lækkert Rugbrød

Jeg har i de senere måneder, faktisk siden jeg fik min Kitchenaid mixer, bagt mit eget rugbrød. Det har været noget jeg har villet i meget lang tid, men er aldrig kommet til det da jeg syntes det har været svært at arbejde med min gamle håndmixer som overopheder på 1 sekund ;-)

Efterfølgende er jeg så kommet frem til, at det at bage rugbrød overhovedet ikke kræver en maskine med mange kræfter, men bare en stor skål og en grydeske. Rugbrøds dejen skal ikke altid piskes/æltes så voldsomt, som feks. lyse brød og boller. Selvfølgelig er jeg også faldet over opskrifter hvor der stod at dejen skulle æltes i længere tid..
Men men, denne opskrift på rugbrød, hold op hvor er den nem og hvor lækkert blev rugbrødet ikke lige? LÆKKERT! Tidligere har jeg bagt efter Meyer's opskrifter, men sidste gang gik noget galt med rugkernerne, som blev ualmindeligt sure, de ødelagde faktisk lidt brødet.
Så jeg gik igang med at bage et rugbrød hvor jeg har fundet opskriften i Alt for Damerne.

Dejen skal hæve i 12 timer lunt/ eller 24 i køleskabet, så lav det dagen inden du skal bruge det!




Groft Rugbrød

Groft Rugbrød
(fra Alt for Damerne)
1 stort og 1 lille

Ingredienser:

10 gr. gær
3 dl. fingervarmt vand.

30 gr. groft salt
30 gr. mørkt sukker, jeg brugte farin
1 mørk øl, (porter) 33 cl.

400 gr. knækkede rugkerner
6 dl. kogende vand
450 gr. rugmel
400 gr. hvedemel
100 gr. græskarkerner
100 gr. solsikkekerner
100 gr. hørfrø
50 gr. sesamfrø



Fremgangsmåde:
I en lille skål hældes rugkerner og overhældes med kogende vand, stil til side.
I en stor skål bland gær med fingervarmt vand og salt, rør indtil gæren er opløst. Tilføj sukker og øl og rør godt. Tilføj rugmel, hvedemel, græskarkerner, solsikkekerner, hørfrø og sesamfrø.
Når rugkernerne er kølet af, så væsken er fingervarm, hældes de + væske ned i den store skål.
Så skal der bare røres godt, eventuelt i en stand mixer med padlen, eller brug en grydeske.

Vigtigt! Tag 400 gr. af dejen fra og opbevar den i køleskabet i en beholder, til næste gang du bager rugbrød. (Rør gerne med jævne mellemrum i den) Det bliver til en surdej, så du næste gang du bager kun skal bruge 5 gr. gær. Når du næste gang tager 400 gr. fra, har du til en tredje gang hvor du ikke skal bruge gær, da du så har en surdej der kan klare hævningen selv :-) 

Smør 2 rugbrødsforme, *eventuelt læg et stykke bagepapir i bunden så rugbrøddet kan komme ud når det er bagt.
Fyld dejen i formene og stil dem, overdækket med køkkenfilm, på køl i 24 timer eller lunt i 10-12 timer.
*Dejen skal gerne hæve 1-1 1/2cm, hvis den ikke har gjort det, stil den et lunt sted 1-2 timer.

De skal bare i ovnen på 200 grader i 45-65 minutter, til brødets centrum temperatur er 97 grader, *jeg brugte mit sukkertermometer til hjælp, hvilket jeg er rigtig glad for, da mine brød har en tendens til at være for våde. (Mine bagte i 65 minutter, men opskriften siger 45-60, så prøv dig frem)

Vend dem ud på en rist, men formen som låg i en times tid.
Hvis du ikke vil have en sprød skorpe, men en blød skorpe, så pak brødende ind i køkkenfilm 30 minutter efter de er kommet ud af ovnen og lad dem køle af.

torsdag den 15. november 2012

S'more Campfire Bars - DIY gave

Nu nærmer den kære juletid sig, hvilket også betyder at der vil være mange julefrokoster, fester etc.
En rigtig god ting at have med, er selvfølgelig en værtindegave :-)
En værtindegave kan være så mange ting, -personligt er jeg fan af de hjemmelavede af slagsen, gerne noget spiseligt. Jeg havde dem sidste med til middag hos Svigerinden, hvor de blev godt modtaget.

Derfor kommer i dag opskriften på Campfire Bars, på dansk: Camping småkager eller måske nærmere Bålsteds kager? Jeg holder mig til den amerikanske udgave, - Campfire Bars, der er bare et eller andet hyggeligt over det.. Camping, bål, skumfiduser, uhm .. Hygge.
Hvis man gerne vil se hvordan kagerne ser ud bagte, så kan man hoppe over på bakingdom.

Campfire Bars

Campfire Bars
(Opskrift fra Bakingdom)
1 mellemstort syltetøjsglas, ca. 9 færdige småkager

Ingredienser:

50 gr. digestive kiks, knækket eller skåret i mindre stykker.
40 gr. mini skum fiduser (evt. klip de almindelige i mindre stykker)
50 gr. chokolade knapper
25 gr. grovvalset havregryn
30 gr. brun farin
20 gr. mandler i skiver

Fremgangsmåde:

Læg hver ingrediens i glasset i lag, i følgende rækkefølge: Digestive, skum fiduser, choko knapper, havregryn, farin, mandler. Forsøg at få hvert lag til at dække, så bliver det pænest i glasset.Luk glasset tæt, og pynt eventuelt med et stykke stof eller læg nogle papirs-cupcake forme under låget inden det lukkes.
Skriv så på et kort, eller Manila mærke:

Tilføj 3 spsk. smeltet smør til indhold, rør rundt, fyld i pande og bag i ovnen i 12-15 minutter på 175 grader.

*Jeg lavede en halv portion, da jeg manglede et større glas. Så hvis du har et større glas, forsøg dig med en dobbelt portion.
Mere kage = større glæde :-) Muligvis.

Campfire Bars


mandag den 12. november 2012

Amerikansk Apple Pie

I anledningen af det Amerikanske valg, så havde Go' Morgen Danmark  amerikansk tema på madfronten. Meget lækkert valg :-) Og lidt farligt, - det er ikke helt godt at få umådelig lyst til kage fra morgenstunden.. Nå, men heldigvis skulle jeg til madklub om aftenen, så jeg havde en god grund til at afprøve tærten + havde en masse æbler liggende som skulle bruges.
De talte meget om at tærtedejen er anderledes fra den danske og at den er mere "flaky", det var det samme jeg fandt frem til på nettet og opskriften på dejen på siges at være ret så "flaky"

Jeg lavede en halv portion, da min tærteform er ret lille. Jeg vil fremover vælge at lave den dobbelte portion dej, da det var rimelig knebent, men det gik :-)


Apple Pie

Amerikansk Apple Pie
1 lille tærte

Flaky Tærtedej
(Opskrift fra smittenkitchen)

Ingredienser:
168 gr. mel
1/2 spsk. sukker
1/2 tsk. salt
113 gr. usaltet smør, meget koldt.


Fremgangsmåde:
I skålen fra en standmixer, med padlen, blandes mel, sukker og smør. Ved lav hastighed tilføj smørret i små stykker, en af gangen. Når alt smørret er tilføjet, sæt den på mellem hastighed til det kommer sammen til en sammenhængende dej. Hvis den stadig er meget sandet, så tilføj 1 tsk. koldt vand. Ælt den i hånden i et par minutter. Rul den ind i køkkenfilm og stil den på køl i et par timer.


Tærtefyld
(Opskrift fra tv2)

Ingredienser:

6 syrlige æbler, gerne danske, skrællede og skivede
85 gr. sukker
saft fra 1/4 citron
1 1/2 spsk. mel
3/4 tsk kanel
1/4 tsk muskat
15 gr. smør, kan undlades


Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 190 grader. Skræl æblerne og skær dem i tynde skiver.
Bland æbler med sukker, citron, mel, kanel og muskat, rør det godt sammen til æblerne er godt dækket.



1. Tag tærtedejen ud af køleskabet og del den i 2.
2. Rul den tyndt ud, mellem 2 stykker husholdningsfilm.
3. 4. Når den er rullet færdigt ud, fjern det øverste stykke film og vend dejen ovenpå tærteformen.

Fyld nu æblefyldet i formen. Rul det andet stykke tærtedej ud og læg det ovenpå. Tryk enderne på bunden og toppen godt samme. Lav eventuelt et mønster ved at trykke ned med en finger. Skær ridser eller ruder i tærte "låget" for at dampen kan komme ud af tærten.



Bag tærten i 55-60 minutter i ovnen. Afkøl og server.



onsdag den 7. november 2012

DIY efterårspynt og lækre daddel kugler

I dag kommer en masse billeder og nogle idéer til gør-det-selv efterårs pynt. Det er ting man kan samle i skoven som jeg har brugt, som efter min mening, har givet et rigtig fint og hyggeligt efterårs resultat :-)

Men først kommer en opskrift på daddel kugler, - verdens nemmeste opskrift med et super resultat. De er så gode at have med på farten og især hvis man lige craver noget sødt. *Faktisk sidder jeg og spiser en lige nu, bare det at skulle skrive om dem gav en stor lyst til at spise en ;-)

I anledning af det Amerikanske valg, Wuhuu, tillykke til Obama, er jeg igang med at bage en amerikansk apple pie, som jeg så i Go' morgen Danmark og nogle overraskelses cookies til min far.. Opskrifter og billeder kommer i morgen.

Date Balls

Daddel kugler
(Inspireret fra Puremamas)
Ca. 15-20 stk

Ingredienser:
1 stor håndfuld valnødder
1 stor håndfuld pekannødder
20 bløde dadler, udstenede
1 tsk citronsaft
evt. kakaopulver

Fremgangsmåde:

Mal nødderne i en foodprocessor, indtil de er helt fint hakkede. Hæld nøddeblandingen i en skål. Blend nu dadlerne og citronsaften i foodprocessoren til det bliver en ens masse.

Hæld halvdelen af nøddeblandingen på en tallerken, rul små kugler af daddelmassen med fingrene og rul dem i nødderne, rul dem flere gange. Tryk let på kuglerne så nødderne hænger ved.
Du kan eventuelt rulle halvdelen af kuglerne i kakao eller drysse kakao let over dem. 
Stil dem på køl i et par timer og server :-) De kan stå i køleskabet i en lufttæt beholder i lang tid, men mon ikke de bliver spist hurtigt?

Daddelmasse rullet i nødderne.

______________________________________________________________________


DIY 
Efterårs edition



 Som du kan se på billedet, øverst til venstre, så skal du bruge:


  • Spraylim
  • Glimmer, jeg brugte guld
  • Kogler
  • Små græskar
  • Tørrede, pressede blade
  • Evt. snor til ophæng af kogler
  • Avispapir og plastikhandsker

Det er meget enkelt, - dæk din arbejds flade af med avispapir. Det er ret smart at bruge plastikhandsker når du skal dreje kogler og græskar, så du ikke får glimmer på fingrene. 
Spray et tyndt lag lim på græskar/blade/kogler og drys med glimmer. For at få effekten kun at have glimmer på ydersiden af koglen så spray med lim og rul koglen let på glimmerrester på papiret.
Pynt op derhjemme :-)







søndag den 4. november 2012

Lækkert Rødbedebrød

I dag kommer opskriften på rødbedebrød, et virkeligt lækkert brød med en super krumme. Farven på brødet var helt fantastisk inden det kom i ovnen. - Jeg havde læst andre steder at farven kan være helt pink inden det kommer i ovnen, men at den ville fortage sig, hvilket den også gjorde ved mig :-) Desværre ..



Rødbedebrød med solsikkekerner
(inspireret fra madogvenner)
1 stort brød eller 2 små

Ingredienser:

7 gr. gær
2 spsk. surdej *kan undlades og brug i stedet 12,5 gr gær
1/2 mørk øl - jeg brugte en classic da jeg ikke havde andet i huset
1,5 dl vand
1 tsk honning
ca. 400 gr. hvedemel
ca. 200 gr. ølandshvedemel
1/4 dl olie
1 rødbede, revet
100 gr. Solsikkekerner
havsalt

Fremgangsmåde:
Rør gøren og surdejen sammen indtil gæren er opløst. Hæld blandingen i skålen fra en standmixer, brug paddel krogen. Tilsæt øl og vand og rør godt. Tilsæt honning og salt, rør melet i lidt ad gangen, startende med ølandshvedemel, indtil det bliver en fast dej. Tilføj olien, kerner og det revne rødbede og ælt dejen i ca. 10 minutter på medium-høj hastighed.
Lad dejen hæve en lunt sted, med klæde over i minimum 1 time gerne 2 timer. Tænd ovnen på 200 grader.
Form dejen til et stort eller to små brød eller boller og lad efterhæve i 1/2-1 time. Rids brødet med en kniv og drys med havsalt.
Bag i ovnen i ca. 40 minutter. Tjek efter 20 minutter om brødet er brunt og dæk det eventuelt til med staniol.


onsdag den 31. oktober 2012

Hjemmelavet lækkert knækbrød

Det er igen aaaalt for lang tid siden jeg er kommet med opskrifter. Pyha. Som nogle måske ved, så havde jeg sidste uge givet mig selv en udfordring - en rigtig sund og fornuftig en af slagsen, synes jeg, nemlig ingen fjernsyn i 5 dage! Og jeg klarede den..

Faktisk var det slet ikke så svært som jeg troede. Første dag var den sværeste, når man er vant til at tænde for fjernsynet når man roder rundt med ting (eller for at slappe af) så var det mærkeligt at jeg ikke måtte det. Men hold fast hvor var det dejligt Og afslappende ikke at gøre. Jeg fik meget mere tid til at lave alt muligt andet, fjernsynet stjal pludselig ikke min tid og sofaen slugte mig ikke i flere timer!!! Jubii, kæmpe fordel. Så fremover vil jeg undgå fjernsyn i hverdagene, så vidt det er muligt. Og bruge min tid på alt andet som feks. at bage, være kreativ og gøre huslige ting.

Jeg fik i sidste uge bagt rugbrød, rødbedebrød, knækbrød (som mindsker madspild!! - opskriften kommer i dette indlæg) og småkager. Lavet daddelkugler, været kreativ og lavet silkepapirs-blomster, efterårsdeko og græskar. Jeg fik også læst en bog og set dejlige mennesker! Så alt i alt fik jeg 100000% udbytte af min uge.

*Desværre betød det også at jeg ikke fik lagt opskrifter op, som jeg gerne har villet.. Men jeg må tage revanche i denne uge. 


Dette knækbrød er super lækkert og tanken bag er at mindske spild af mad, den er lavet på pulpen fra juice.  Min tidlige inspiration til denne opskrift kommer fra purelytwinsHver gang man har lavet lækkert juice, står man tilbage med en masse pulp og jeg synes at det er synd og skam at smide det ud, så hvorfor ikke lave et lækkert knækbrød? Det er så vigtigt med fokus på madspil,  læs mere om den super seje, frivillige bevægelse stop spil af mad på http://www.stopspildafmad.dk/.



Knækbrød med pulp
Ca. 20 stk.

Ingredienser:

200 gr. æblepulp (alt andet frugt/grøntsags pulp kan også bruges)
40 gr. malede hørfrø *malet i en kaffekværn
50 gr. hørfrø
50 gr. sesamfrø
40 gr. majsmel *kan udskiftes med anden meltype
40 gr. rismel *kan udskiftes med anden meltype
0,5 - 1 dl vand, alt efter hvor "våd" din pulp er. 
1 tsk salt


Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 200 °C varmluft. Rør alle tørre ingredienser og pulp sammen i en skål. Tilsæt vandet lidt ad gangen, indtil dejen hænger sammen uden at være for våd. 
*Note, hvis den er for våd, tager det alt for lang tid for den at blive bagt sprød.
Læg et stykke bagepapir som passer til bagepladen på køkkenbordet og vend dejen herpå. Brug et stykke bagepapir eller køkkenfilm til at ligge ovenpå og rul så dejen tyndt ud med en køkkenrulle. Skær herefter i tern i med en pizza eller dej skærer. 

Udrullet til venstre og skåret i tern til højre.


Bag i ovnen i ca. 45 - 60 minutter, alt efter tykkelsen på dejen, de skal være sprøde når de er færdige. *Efter ca. 20-30 minutter er knækbrødene brune, så dæk dem med noget sølvpapir.
Afkøl på en rist.

Jeg lavede mine i små tern, så jeg kan tage dem med i tasken når jeg er på farten. De er også gode med smør eller en skive ost. Alt i alt, rigtigt lækre knækbrød som mindsker madspild :-)

tirsdag den 23. oktober 2012

Risotto med ærter og svampe

Projekt " 5 dage uden fjernsyn" går indtil videre fantastisk. Jeg lånte i dag en strikkebog og "Jeg er Zlatan Ibrahimovic". Er halvvejs igennem bogen, (den er simpelthen så god og fængende) og i gang med rødbedebrødet. Tror jeg får produceret lidt mere i køkkenet i løbet af aftenen, medmindre at bogen stjæler hele min opmærksomhed :-).

Jeg vil dele min opskrift på Risotto med jer nu, lavede for første gang risotto i lørdags og forstår ærligt ikke hvorfor jeg ikke har lavet det før. Super lækkert - og stadig rigtig nemt.

Har lavet nogle step-by-step billeder da jeg prøvede at finde nogle, dog uden held.



Risotto med ærter og svampe
2 personer
* opskrift inspireret fra nettet, fremgangsmåde fra politiken.dk

Ingredienser:

1 skalotteløg
1 fed hvidløg
olivenolie
smør
200 gr risottoris
1 dl tør hvidvin * jeg brugte en Grauer Burgunder
1 tsk salt
1 liter varm *kogende grøntsagsbouillon
100 gr optøede eller frisk bælgede ærter
ca. 50 gr friskrevet parmesan 
smør
1 håndfuld stegte blandede svampe
ca. 50 gr. friskrevet parmesan 
friskkværnet peber og salt
brøndkarse




Fremgangsmåde:

Start med at koge bouillonen, lad den stå og simre mens du går i gang.

Hak løg og hvidløg meget fint. Steg det i en god sjat olie og en lille klat smør. Steg det i et par minutter, til de bliver bløde og glas-agtige, men ikke brune.


Skru op for varmen og tilsæt risene. Steg dem i ca. 1 minut.


Tilsæt så hvidvinen,1 tsk. salt og rør godt. Når vinen er absorberet, hvilket sker ret hurtigt - skru ned for varmen og tilsæt en smule bouillon, jeg brugte en suppeøse og det passede med mængden.


Bouillonen er tilsat og det skal så koge helt ind, det tager et par minutter. Du må ikke gå fra panden, der skal hele tiden røres. Når bouillonen er kogt ind, tilføjer du en smule bouillon mere.


Det skal koge helt ind igen, - og gentag så processen. Det skal gentages en del gange, ca. 15-20 minutter, indtil at risene er svulmet op og  er møre, men stadig har lidt bid. Smag dig frem hvis du er i tvivl. * Jeg havde en del bouillon tilbage, da jeg var færdig.

Steg nu dine svampe på en lille pande eller i en gryde i en klat smør. 

Sådan så mine ris ud da de var færdige, møre- men med lidt bid.


Tilføj så ærterne og rør godt rundt, lad det simre i 1 minuts tid. 


Tilføj parmesan, jeg brugte ca. 50-60 gram og smid en klat smør i. Rør det godt rundt. Tag panden af varmen og læg et låg på. Lad det stå og trække i 2 minutter.



Rør godt rundt i risotto'en. Anret på en dyb tallerken, riv frisk parmesan over, drys friskkværnet salt og peber på. Læg nogle svampe ovenpå og pynt med brøndkarse.

Drik et glas god hvidvin til. 
Perfekt og lækker mad.



mandag den 22. oktober 2012

Cherry Cupcakes

Jeg elsker lyserød. Elsker, Elsker, ELSKER! Farven gør mig simpelthen lykkelig. Så derfor kommer her en opskrift på en lyserøde cupcakes, med kirsebær og cream cheese frosting.

* Btw. så holder jeg denne uge - "5 dage uden Fjernsyn" - fordi der er så mange andre skønne ting jeg hellere vil end at sidde foran tossekassen og se genudsendelser på genudsendelser. Så derfor... Vil der komme en del opskrifter og gør-det-selv ting denne uge. Feks. vil jeg bage rødbedebrød, rugbrød (som jeg startede så småt med i dag), Paleo brød til ære for Søren, Knækbrød og madeleine kager. Jeg skal også have gang i noget æblejuice og daddel kugler.
Skal nok sørge for at holde jer underrettet hvordan det går ;-)




Cherry Cupcakes
(inspireret fra bogen 1001 cupcakes)
12 stk.

Ingredienser:

75 gr. blødt smør
100 gr sukker
1 æg
2 spsk kirsebærsaft
100 gr mel
1 1/2 tsk bagepulver
75 gr kirsebær, afdryppet og vendt med en skefuld mel

* 1 kirsebær pr. kage til pynt
*cream cheese frosting, se nedenfor


Fremgangsmåde:

Forvarm ovnen til 180 grader.Sprøjt en 12 stk. muffinform med bagespray og beklæd den med bageforme, sprøjt også formene med bagespray. Kom smør og sukker i en skål og pisk det luftigt. Pisk æg og kirsebærsaft i. Bland mel og bagepulver og rør det i skålen lidt ad gangen, pisk godt. Vend kirsebær i dejen. 
Fordel dejen i de 12 forme, brugt eventuelt en cookie-scoop. Bag i 15-18 minutter.
Afkøl på en bagerist.


Før de kommer i ovnen - de 4 af dem fik nogle skumfiduser i.


Bagt og færdige!

Cream Cheese frosting

Ingredienser:
100 gr. naturel Buko eller Philadelphia
75 gr. smør
ca. 170-200 gr flormelis
lyserød gelefarve, jeg bruger Wiltons


Fremgangsmåde:
Pisk smøreost med smør på høj hastighed. Bland flormelis i, lidt efter lidt indtil den ønskede konsistens er opnået. Tilføj en smule gelefarve og vend det i.
* Jeg lavede den fejl at hælde kirsebærsaft i, som desværre gjorden frostingen for tynd, men den smagte alligevel rigtig godt. Dette kunne rettes op ved at tilsætte mere flormelis, men så syntes jeg at den bliver for sød.

Smør på kagerne og pynt med 1 kirsebær.

onsdag den 17. oktober 2012

Proteinpandekager (glutenfri)

Her kommer et hurtigt indlæg med opskriften på super lækre proteinpandekager. Jeg spiser dem til morgenmad med frugt og noget Agave sirup, personligt syntes jeg at de er meget bedre end almindelige pandekager! Og endelig fik jeg brugt mit Hemp protein pulver som jeg købte i London. Agave sirup bruger jeg fordi det har et lavt GI og så søder den rigtig godt. En anden dag kommer et oplæg om nogle af de "sundere" produkter jeg har fundet frem til gennem min søgen på nettet og i diverse blogs. I denne opskrift bruger jeg flydende stevia som sødemiddel i stedet for sukker. Stevia er verdens sødeste plante, som er kaloriefri og som søder op til 300 gange så meget som sukker. Bonus! :-) Jeg har også selv planten, som jeg skal have lavet om til sødemiddel. Læs mere om stevia her.



Proteinpandekager (Glutenfri)
(Inspiration fra purelytwins)

Ingredienser:

1/4 cup amarant mel
1/2 cup brun rismel
1/8 cup hemp protein pulver
1/8 cup majsmel
1/2 tsk bagepulver
1/2 tsk natron
10-15 dråber stevia
2 æg* hvis du vil have en vegansk udgave så erstat æggene med usødet æblegrød
1/4 cup smeltet kokosolie


Fremgangsmåde:

Bland de tørre ingredienser sammen i en skål. Tilføj æggene og kokosolien og pisk godt, tilføj stevia og pisk. Hvis dejen er for tør, *den skal være rimelig tyk, så tilføj lidt mælk eller soya/ mandel mælk hvis det skal være vegansk.
Læg små klatter dej på panden og steg i lidt kokosolie i 2-3 minutter på hver side, alt efter hvor tykke de er. 
Stabel dem på en tallerken, hæld lidt agave sirup over og server med frisk frugt.